„A színpad önmagában egy módosult tudatállapotba löki az embert”
Carson Coma + Platon Karataev páros interjú

cc_pk_cover.jpg

Debrecenben zárja az évet a Carson Coma és a Platon Karataev, a budapesti színtér két nagy jövő előtt álló – és nem zajtalan jelenű – bandája. A Carson Coma egy éve tűnt fel magyar és angol nyelvű beatzenéjével, a Platon viszont már három éve rendszeresen lép fel többek közt Debrecenben, idén pedig számos nyugat-európai koncerttel és turnéval erősítették jelenlétüket határainkon túl (Spotify adataik alapján egyébként is erősebb a külföldi rajongótáboruk).

A két példaértékűen összetartó, egységet alkotó zenekarból egy-egy embert nehéz feladat volt kiemelni, de a választásom Fekete Giorgóra, a Carson énekes-gitárosára esett, illetve Balla Gergőre, a Platon egyik frontemberére. A Tolsztoj-figuráról elnevezett „szép indie” zenét játszó együttesről még én írtam az első cikket bő három évvel ezelőtt, a kapcsolat azóta is erősen megmaradt köztünk. A távolság miatt és Skype híján egy közös Messenger beszélgetésben igyekeztem néhány érdekes információt kicsikarni belőlük a 28-i Víztornyos koncertjük előtt, a végén pedig futballpályán elszenvedett sérelmekről is beszámolót kaptunk, de azt is megtudtam, hogy valakinek egy hálószobában jól megírt dal többet jelent, mint öt teltházas buli.

Mivel már mindketten többször is játszottatok Debrecenben, először az érdekelne, hogy mi a legjobb emléketek az itteni fellépéseitekről, illetve általában milyen benyomásokkal indultatok vissza Budapestre? Erre légyszi ne gifekkel válaszoljatok!

Balla Gergő: 53625751_2194539847250264_592205634259124224_n.gif

Fekete Giorgio:

52270191_695620947506992_7567087975838777344_n.gif

Amúgy nekünk két koncertünk volt Debrecenben. Egyik májusban a Blahalouisiana előtt a Víztorony kinti színpadán, a másik pedig a Campuson.

Mindkettő nagyon jó volt, a Campus egyenesen zseniális, viszont koncert közben leestem a színpadról :( Ja és mindkét fellépés után kurva jó házibulikban maradtam.

Gergő: Nekem a Kistehénnel való közös koncert a legjobb emlékem Debrecenből, ott ismerkedtünk meg Kollár-Klemencz Laciékkal. Végül ők csináltak is egy Platon-feldolgozást, ami nagyon megtisztelő. Szeretünk Debrecenbe járni, szépen épül is a közönség, mindig többen vannak, mint legutóbb. A tavalyi Campus után a hazaúton én dj-ztem a buszban és végig Rammstein pörgött. A végén már lincshangulat volt, de megérte.

Az elmúlt egy év igen sűrű volt, a Carson Coma tulajdonképp ennyi idő alatt vált meghatározó budapesti zenekarrá, a Platon meg turnézik külföldön is, egyszóval elég sok minden történt veletek. Mi lenne az, amit kiemelnétek, amire a legbüszkébbek vagytok?

Giorgio: Arra, hogy vannak emberek akik támogatnak abban, hogy azokat a hülyeségeket csináljunk, amiket mindig is akartunk csinálni, plusz én személy szerint arra, hogy megismerkedtem Cz. K. Sebővel (a Platon Karataev másik frontembere - a szerk.).

Gergő: A Keret blog által rendezett focikupán tavasszal nagyon megvertük a Carson Comát, azt nem lehet felülmúlni. Giorgiót nagyszerűen kivettük a játékból, így onnantól egy fogatlan oroszlánnal álltunk szemben. Amúgy talán a Reeperbahn Festivalos fellépésre vagyok a legbüszkébb, az volt az eddigi legjobb koncertünk, minden szempontból. De rengeteg csúcspontja volt az elmúlt évnek, a német turné, A38 és Akvárium teltházak, illetve a fesztiválszezon is fantasztikus volt.

Giorgio: Aha, amúgy ne haragudj, de volt Platonos csapat? Én csak olyan csapatra emlékszem, amibe találomra beválogattátok a legjobb játékosokat. Mint a Juventus. Undorító.

Gergő: Pf, az egy Platon Karataev-Galaxisok vegyes csapat volt, mert nem mindegyik zenekarban vannak annyian, mint nálatok, hogy akár egy nagypályás csapatot is ki tudjanak állítani...

Giorgio: Andris, megváltoztatom a véleményemet, mi arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy erkölcsileg tisztán jöttünk abból a focibajnokságból, mert játékosokat lehet venni, de becsületet nem.

Nincs igazság és ez a futballpályán sincs másképp.

Gergő: A győzelem létezik egyedül.

Feltéptünk pár sebet úgy érzem, de lapozzunk. Ha már így belementünk egyébként, akkor meséljetek arról, hogy mikor és hogyan ismerkedett meg a két zenekar.

Gergő: Én még egy Rakéta Fesztiválon láttam először a Carson Comát, a Beat on the Bratben. Akkor még Platon sem volt talán, nem tudom hol találkoztunk először, de Sebővel biztos van valami konkrétabb sztorija Giorgiónak.

Giorgio: Barnabás, a dobosunk/előretolt ékünk teljesen szabályosan vette célba a Czeglédi Szabolcs (aki híresen mind a Platonban, mind a Galaxisokban zenél...) által őrzött kaput, mikor páros lábbal csúszott be neki hátulról a Gergő. Azonban mivel ők eleve benne voltak a szervezésben, ezért még csak szabálytalanság sem lett befújva. Egyébként az első ilyen formális találkozás tényleg ez a focikupa volt. A Rakéta Fesztiválos koncerten egyébként egy másik zenekar volt, haver.

Gergő: Bocsi, kevertem, de akkor a zenekar neve meg a frontember nagyon hasonlított... Amúgy tényleg a foci volt az első találkozó.

Ha már feljött a múlt, Giorgiótól kérdezem, hogy mi történt bő egy éve, amikor a Carson Coma a mai formájában újraalakult? jó kifejezés egyáltalán?

Giorgio: Elválasztottuk a kellemetlen múltat a kellemetlen jelentől. Egyébként az egy teljesen másik formáció volt, amiről szándékosan nem szoktunk beszélni interjúkban, hogy ne keveredjen. Ilyenkor a cikkírón múlik hogy ezt tiszteletben tartja-e vagy sem, szóval a válaszom az, hogy egy gimis jellegű zenekar hamvaiból alakult meg a Carson Coma.

Sajnálom, hogy nem tartom tiszteletben, de szerintem korrekt választ adtál. És annak, aki hallott már korábban a Carsonról, például én, amikor Budapesten laktam három éve, nem árt tisztázni. Egyébként eddig milyen Pesten kívüli, de magyarországi tapasztalataitok vannak? Vidéki klubokra, fesztiválokra gondolok, azoknak a szervezettségére, infrastruktúrájára, illetve a közönség bevonhatóságára.

Gergő: Nekünk az idei év egy tök jó előrelépés ebből a szempontból. Debrecen, Szeged és Pécs is nagyon jól alakul. Ezen városokon kívül azonban nem nagyon tudunk hova menni úgy, hogy legyen értelme, így eléggé alacsonyan van a plafon. Plafon Karataev.

Giorgio: Nekünk is nagyon jó tapasztalataink vannak, 2019 volt az első év, amikor felléptünk Budapesten kívül és mindig nagyon jó koncertek voltak. Rohadt jó élmény egy ilyen nap, és eddig mindenhol nagyon nyitottan és lelkesen fogadtak minket, például Debrecenben is. Viszont Sopronban szoktak a legvadabb bulijaink lenni.

Mindkét zenekart viszonylag könnyű beazonosítani stílust tekintve. Beatzene, illetve indie folk. általában ezeket látom és hallom veletek kapcsolatban és azért ezek nem ok nélkül alakultak ki. Terveztek menni fúziósabb irányba? Azt például tudom, hogy a Platon új lemeze kicsit talán keményebb lesz.

Giorgio: Magam sem tudom.

Gergő: Nem is mondanánk magunkat indie folk zenekarnak, inkább csak az indie jelzőt használnám. A második lemez más lesz hangszerelésben, nem lesz rajta akusztikus gitár. Szeretnénk minél többet kísérletezni, nem akarjuk, hogy egy címke maradjon rajtunk, lemezről lemezre másik oldalunkat szeretnénk megmutatni. Nekünk sem izgalmas, ha mindig magunkat ismételjük.

Ez szinte természetes, legalábbis szerintem ilyen egy egészséges zenekari önkép. Előadó, vagy dalszerző? Melyik attitűd áll hozzátok közelebb személy szerint? Vagy ez a két dolog nem választható szét? 

Gergő: Mindenképp szétválasztható, de nehéz az egyiket a másik fölé helyezni. Számomra a legnagyobb katarzis élmény mindig az alkotás, amikor megtörténik velem egy dal, és nem tudom visszafejteni, hogy ez honnan jött elő. Az előadás más nagyon, ott a színpad önmagában egy módosult tudatállapotba löki az embert, az egy másfajta extázis.

Mindkettő nagyon fontos számomra, de ha választhatok, akkor inkább egy jól megírt dal a hálószobámban, mint öt teltházas koncert.

Giorgio: Nem gondolom azt, hogy ne volna szétválasztható. Például nálunk zenekaron belül változik, hogy ki melyik attitűdöt képviseli inkább. Összességében mindkettőt eléggé éljük és ez szerintem látszik is. Szerintem mi eléggé „színpadra írunk” zenét, szóval fontos számunkra az, hogy nekünk és a közönségünknek egyaránt jó móka legyen legyen egy Carson Coma buli.

Mondjatok még nekem egy okot, amiért mindenképp érdemes lesz elmenni a 28-i évzáró koncertetekre és egy okot, amiért ti se mennétek el, ha a közönség helyében lennétek.

Giorgio: Amiért igen: Carson Karataev. Amiért nem: Azt hiszem aznap lesz Tankcsapda is Debrecenben.

Gergő: Mindkét zenekar nagyon pörög most, mi meg egy csomó új dalt hozunk, szinte az egész második lemezt. Viszont valóban aznap lesz a Csapda nagykoncertje, így a célközönségünk nagy részét be is buktuk. Nem baj, majd egymásnak zenélgetünk, ha más nem.

Giorgio: A Barnabás amúgy gyerekkorában nagy Tankcsapda rajongó volt, lehet írok Somának (Bradák Soma, a Platon Karataev dobosa – a szerk.), hogy van-e kedve ledobolni a mi koncertünket is.

Gergő: 50 ezer forint+útiköltség.

Borítókép: Photovisi, illetve a szerzők

A bejegyzés trackback címe:

https://pusztahang.blog.hu/api/trackback/id/tr415365572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

PusztaHang

Friss topikok

Címkék

+SHE+ (1) 2019 (7) 2020 (16) 2021 (6) 2022 (6) 2023 (2) 2024 (2) 80s (1) a38 (1) Acoustic Style (2) ajánló (4) ajsa luna (1) akela (1) akvárium (1) album (3) albumkritika (1) alkotótábor (1) alternatív rock (1) Alvin és a Mókusok (1) Analog Balaton (2) Apey (2) Aritmika (2) Árnyéknyúl (5) Áron András (1) Astro Générale (1) ATOM (1) Atoms (1) aurevoir. (2) AURORA (1) Azahriah (1) A Király Halott (1) A Talayapa Project (1) bad habit (1) Bagossy Brothers (1) bajdázó (1) Bakelit (1) Bandmap (1) BanZaj (2) banzaj (4) Baq (1) barabás lőrinc (2) Barkóczi Noémi (1) Baross (1) Baross16 (1) Beat (1) Beat rádió (1) Beck Zoltán (1) belga (1) bérczesi róbert (1) BESTA (1) BetterThanEver (3) Beyond Nowhere (1) Be Massive (1) Bíró Kornél (2) blackened mysticism (1) Blahalouisiana (2) blanche the vidiot (1) bohemian betyars (1) Bordó Sárkány (3) bor és jazznapok (1) bp underground (1) brass band (1) Bródy János (1) Budai Krisztián (1) Campus (5) Campus Eleven (1) Campus fesztivál (6) carson coma (4) Charlotte OC (1) Christian Löffler (1) civisground (1) Clubbing (1) covid (3) csaknekedkislány (2) Csőr (1) dalkommentár (1) dalpremier (3) Damara (1) Dánielfy Gergő (2) Dánielfy Gergő és az Utazók (1) Daydreaming Twins (1) Debrecen (15) debrecen (15) december (1) Decolonize Your Mind Society (1) Deeprecen (1) dénesh (1) Desz24 (4) desz24 (1) Deva (1) disco (1) Dis is Debrecen (1) diw (1) dj goodbye (1) dob (1) Dope Calypso (1) DRMRZ (1) dub (1) Dying Wish (1) Dzsúdló (2) Ektomorf (1) Elefánt (3) elektronikus zene (5) élőzene (3) emma undressed (1) ep (1) EP (3) Erdő (1) Erik Sumo Band (1) Erőszakszervezet (1) esti kornél (1) Felsőtárkány (1) Felső Tízezer (1) Ferenczi György (1) Fesztivál (1) fesztivál (6) fesztiválszezon (2) Flaszter Galaxis (1) folk (1) forest bump (1) FőzeLAKE (1) Franciskadalma (1) Freakin Disco (1) frogshow (1) full of anger underground metal fesztivál (1) funk (1) Galaxisok (1) ganxsta zolee (1) ghoast toast (2) Ghost Toast (1) GidnimRém (6) gigs (1) H (1) Hakawai (2) Half-Decent (1) Halloween (1) Hangfoglaló (2) Hangfoglaló program (1) HANØI (1) hardcore (2) Háy come Beck (1) Heartkiller (1) heavy brains (2) Heavy Brains (1) Hell Vill (1) hernyák-kapusi-kalmár (1) hiperkarma (2) hiphop (2) hno3 (1) HnT (1) hoe (1) hoeh8erz (1) hoezntrogerz (2) Ifiház (1) imanexperiment (1) ima今 (1) Incognito (7) indie (1) indie rock (1) interjú (11) Interjú (13) Interjúk (2) intim torna illegál (1) Ivan and the parazol (3) I Am Soyuz (1) japan jazz (1) jazz (4) jelentkezés (1) Junkies (1) kapitány máté (1) Kaptár (3) karantén (2) Karmapirin (1) kaukázus (1) Kelet Brass Band (1) Kertekalatt (1) kinetic erotic (1) Kiscsillag (1) kislemez (1) klippremier (3) Klopcsa (1) klubkoncert (1) Kölcsey (1) Kölcsey Központ (1) koncert (4) koncertajánló (1) koncertsorozat (1) koncertvideó (1) KontAktus (2) kontaktus (1) konyha (1) koronavírus-járvány (3) Kovács László (1) kritika (5) Kritika (3) Krúbi (1) Krxternational (2) Lányok Ott Hátul (1) Lazarvs (1) Lázár tesók (1) lee olivér (1) lemez (1) lemezkritika (3) lemezpremier (3) lemurian folk songs (2) Levels of Social Distancing (1) lil frakk (1) live (4) live music (5) Lowland (3) LP (1) Lyuhász Lyácint Bt (1) madeindebrecen (2) Made In Debrecen (2) Magentakraft (1) Magor (1) május (1) Malakiás (1) Malter (7) Manír (2) március (1) Március (2) megjelenés (5) Megpihenni (1) Mészáros Ádám (1) Metal (1) metál (2) metal (1) MODEM (5) modemode (1) mongooz and the magnet (1) Mordái (1) mörk (1) mudfield (1) mulató aztékok (1) music (1) műsorszórás (21) Muzsik és Volkova (2) Nagyerdei Víztorony (1) Nagy Szilárd (2) Neonhal (3) nirvana (1) NKA (1) noise (1) nomad (1) Nóvé Soma (2) Nyíregyháza (1) Ocean (1) ocho macho (1) Odd ID (2) Ohnody (1) oktatóvideó (1) Ölveti Blues Band (1) overflow (1) pályázat (5) Panoráma (1) pászorhóra (1) Perihelion (1) Petofi (1) piramis (1) Pit of Saron (3) platon karataev (4) pop (2) Popping (1) pop punk (1) post punk (1) posztpunk (1) premier (11) premierek (1) privát affér (1) próbatermek (1) programajánló (13) progressive rock (1) psybient (1) punk rock (2) pusztahang (40) Pusztahang (1) pusztahang live sessions (3) pusztahang sessions (1) PusztaHang Sessions (2) pusztán egy dal (3) Quiet Kid (1) Quiet Kid & The Speakers (2) Racka Noise (2) raktárkoncert (1) random trip (1) Reposzt (1) ress (1) ricsárdgír (2) riport (1) Ritmo Piknik (1) rock (2) rocksuli (1) Rocksuli (1) rocksuli debrecen (1) rockzene (1) Rögtön Jövök (1) Rögtön Jövök! (1) Roncs (4) Roncsbár (2) Rupaszov (1) saiid (1) salétrom utca (1) sandbender (1) Sauropoda Trio (1) Saya Noé (1) Selected Sounds (1) selfless abuse (1) Silver Moon (1) Soft (1) Sör és Fű (1) startup (1) Stay (1) steady pluto (1) Sue (1) Sugalló (1) Süli András (1) szabó benedek és a galaxisok (1) Szakács Gergő (1) szavazás (1) szeptember (1) táncház (1) Tátrai Tibor (1) tavasz (1) Telekom Electronic Beats (2) Tempera Sessions (7) Téveszme (1) The Crams (1) The Folk Attack (1) the grenma (1) The Keeymen (1) the keeymen (1) The Magic Track (1) the magic track (2) The Vernal (1) This is Bihar (1) TM (1) Tortuga (3) Tóth Kinga (1) TPSRPRT (2) Traditions (1) Traffik Band (2) trap (2) trio whisper (1) Trottel (1) új megjelenés (1) underground (1) unexpected frequencies (1) Üres (1) Utolsó Repülő (1) Várkonyi Csibészek (2) videópályázat (3) világzene (1) viny-kritika (1) vinyl (1) Vinyl (1) Víztorony (6) Warshow (1) waryou (1) Wopo Wopo (1) world music (1) wyrfarkas (1) Xperimenting (1) Yulius25 (2) zajkert (1) zajzene (2) zeneipar (2) Zenék közös nevezőn (1) Zsazsa (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása